vin de minis arad - dealul daiconi
minis daiconi despre vin de minis - daiconi vin de daiconi - minis vin de minis - premii vin de minis - galerie foto vin de minis - anunturi vin de minis - contact
   

ISTORIA LOCALITATII MINIS

Localitatea Minis se afla in zona de contact dintre M-tii Zarandului si Campia de Vest. Distanta dintre Minis si resedinta de judet, orasul Arad este de 25 km. Podgoria Aradului ocupa ultimele ramificatii ale M-tilor Zarandului. In centrul Podgoriei se afla Minisul, cel mai vechi si mai important centru viticol, renumit mai ales pentru vinurile sale rosii de o calitate exceptionala.

Asezarea pitoreasca a Minisului, spiritul primitor al localnicilor au atras din totdeauna oaspeti care au plecat cu impresii bune si cu dorinta de a reveni.

In urma sapaturilor arheologice s-au descoperit vestigii ale omului inca din neolitic.
Prima atestare documentara a localitatii este anterioara anului 1038. In documentele istorice numele sub care apare localitatea a avut diverse forme: Menesi, Menusi, Menes.

Istoria zbuciumata a Tarilor Romane a trecut si peste Minis.
In a doua jumatate a sec. al XVIII-lea situatia economica a localitatii Minis se schimba in bine ca urmare a oportunitatilor ivite in valorificarea produselor viticole.

Calitatea superioara a vinului a atras numeroase persoane particulare care au arendat tot mai multe terenuri viticole, pentru plantarea vitei de vie pe dealurile unde "strugurii erau presarati cu praf de aur".
La 11 noiembrie 1867 primul tren pe calea ferata spre Transilvania, nu ocolea Ghiorocul care trebuia sa deserveasca centrul viticol din Minis in comertul cu vin.

Prosperitatea detinatorilor de vie din Minis este greu afectata in 1880 de atacul de filoxera care se extinde cu repeziciune.
Iesirea din situatie era ca oamenii sa renunte la monocultura si sa puna mare pret pe pomicultura, cultura mare si gradinarit. Solutia era buna, dar traditia multiseculara a viticulturii a invins, oamenii au luptat si au invins filoxera cu ajutorul Scolii de Vintaleri din Minis.

Pe linga Scoala de Vintaleri, punerea in functie a liniei ferate inguste in 1904 care strabatea centrul localitatii, facand legatura cu Radna, Pancota, si Arad a fost electrificata in 1913 si dotata cu material rulant corespunzator scopului pentru care a fost pusa in functiune.

Un alt val tulbura linistea localitatii, cel al primului razboi mondial.
Evenimentul din 1918 ia provocat pe miniseni sa formeze Consiliul National Roman si sa preia Scoala Viticola, care fusese transformata in spital militar.
Dupa incheierea razboiului, minisenii si-au reluat obiceiurile fara a lua in serios schimbarile radicale ce se prefigurau la orizont sub obladuirea ocupantului rus.

Reorganizarea administrativa din anii '50 a avut ca urmare desfiintarea comunei Minis care devine sat component al comunei Ghioroc.
Viticultura a constituit pentru miniseni un mod de a trai, cu radacini ancestrale, cultivat din generatie in generatie cu tact si pasiune. Viile detinute in proprietate sau in arenda de catre straini, care locuiau de cele mai multe ori in Arad, se aflau in deosebi pe "Valea Contrei" si "Valea Mare" si partial in "Dealul Curtii". Viile din "Dealul Daiconi" care erau recunoscute pentru calitatea strugurilor, dar cu pante mai putin accesibile erau in exclusivitate in proprietatea satenilor.

Culesul viilor era stabilit de catre primarul dealului, fiind o mare sarbatoare, atmosfera din timpul culesului era destinsa, seara in bataturile colnelor se incingeau hore intretinute de lautari, tocana, vinul si tuica contribuiau la buna dispozitie a ziuasilor si proprietarilor. Culesul era urmat de stoarcerea strugurilor si fermentarea vinului.
In pivnitele colnelor si ale caselor particulare se derula o tehnologie de obtinere a vinului de Minis.

Asa cum s-au petrecut lucrurile in domeniul desfacerii vinului si pepieneristii au inlaturat intermediarii, desfacandu-si ei singuri vitele altoite pe pietele din Regat. Unii au fost remarcati de catre marii boieri si au fost angajati ca administratori la viile lor din marile Podgorii din Muntenia sau Moldova.

Scoala Viticola a adus contributii deosebite, vinurile de Minis s-au imbunatatit calitativ si au ramas la standarde ridicate deoarece la insistentele specialistilor de la Minis, au fost respinsi hibrizii producatori directi, fapt remarcabil, avand in vedere ca in majoritatea podgoriilor din tara acestia erau cultivati la scara larga.

Toate cele de mai sus ne-au permis sa ne dam seama ca strugurii si vinul care constituie obiectul cercetarilor noastre sunt capabile de stari euforice.

Progresul inregistrat in ultimele decenii si tot mai amplu in ultimii ani, fac ca vinul de Minis sa fie produs din vita de vie nobila, cu unelte de producere a vinului tot mai moderne fapt ce contribuie la calitatea acestuia si ca urmare vorbesc numeroasele medalii primite.

magazin de vinuri

Vinuri DOC
Vinuri IG

Continut cos

 
vin de minis daiconi
Fluturas prezentare
Brosura vinuri
 

Transport si ambalare

detalii

 
[ termeni si conditii ] [ politica de confidentialitate ] [ ANPC ]
www.daiconi.ro
© 2012 - Toate drepturile rezervate - sc Diverse srl